De start van het statige gebouw aan de Amstel, nu De Hermitage Amsterdam, begon in 1683 met het ontwerp door stadsbouwmeester Hans Jansz. Van Petersom. Een 102 meter lange gevel vormde het ‘Diaconie Oude Vrouwen Huys’, een tehuis voor ‘oude besjes’. Achter dezelfde gevel toont De Hermitage Amsterdam vandaag de dag inspirerende, wisselende tentoonstellingen met internationale allure. Het karakter van het pand dat rijk is aan historie en bijzondere verhalen, wordt weerspiegeld in de getoonde kunstcollecties.
Amstel voor Hermitage Amsterdam
De Hermitage Amsterdam is trots op haar eigen twee soorten tulpen. Sinds in 1594 de tulp geïntroduceerd is in Nederland maken tulpen een onlosmakelijk deel uit van het vieren van het voorjaar. Langs de classicistische gevel vormt de ‘Hermitage’ tulp in grote schalen een prachtige voorjaarsgloed aan de Amstel. Met zijn volle rode kleur en oranje bovenkant wordt de lente hier met een Hollands randje gevierd.
Hermitage Amsterdam
De tweede soort tulp bevindt zich in de binnentuin van het museum: een oase van rust en voorjaarsbloemen. Hier vormen de tulpen de ‘Hollandse Meesters’ het middelpunt van de rij kuipen met verschillende kleuren bloemen. Net als Rembrandt van Rijn (1606-1669) het middelpunt vormt van de 17e-eeuwse schilders in de huidige Rembrandt en tijdgenoten tentoonstelling. De Hollandse Meester, een gele met paarse kartelrand gekleurde tulp, wordt omringd door de symmetrische rood met zachtgeel gevlamde ‘Spryng Break’, de ‘Spryng Tide’ met lange bloembladen en een diep roodroze kleur en de geelroze gevlamde ‘Spryng Sunrise’. Met krokussen en narcissen die tussen de oude bomen groeien en bloeien, vormt de oude binnenplaats een ode aan de lente.
Dagelijks geopend van 10:00-17:00